porcja dla 4 osób
makaron (może być klasyczny spaghetti lub tagliatelle) i naturalnie pełnoziarnisty lub z mąki durum
czosnek
cebula
2 marchewki (średniej wielkości)
400 g piersi z indyka
2 łodygi selera naciowego
2 puszki pomidorów
przyprawy (sól, bazylia, oregano, oliwki carne lub zielone)
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem (w dużej ilości wody).
Przygotowujemy składniki - mięso mielimy (lub siekamy w kostkę),czosnek oraz cebulę siekamy w kosteczkę.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Seler kroimy w cienkie plasterki lub tak samo jak marchewkę ścieramy na tarce.
Przystępujemy do gotowania:
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek, wysypujemy czosnek i chwilę podsmażamy, kiedy czosnek nie jest jeszcze "złoty" - dodajemy cebulę oraz mięso.
Dokładnie mieszamy aby cebula z mięsem się połączyły. Proces smażenia trwa ok. 5 min.
Dokładamy marchew i również smażymy ok. 5 min do momentu w którym marchew będzie miękka. Kolejnym składnikiem wędrującym na patelnię jest seler.
W tym momencie ja dodaję również pokrojone w plasterki oliwki (ilość pozostawiam dla waszego smaku).
Kiedy seler zmięknie - dodaję pomidory, przyprawiam do smaku.
Całość trzeba porządnie dogotować aby składniki się połączyły.
I gotowe.
makaron (może być klasyczny spaghetti lub tagliatelle) i naturalnie pełnoziarnisty lub z mąki durum
czosnek
cebula
2 marchewki (średniej wielkości)
400 g piersi z indyka
2 łodygi selera naciowego
2 puszki pomidorów
przyprawy (sól, bazylia, oregano, oliwki carne lub zielone)
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem (w dużej ilości wody).
Przygotowujemy składniki - mięso mielimy (lub siekamy w kostkę),czosnek oraz cebulę siekamy w kosteczkę.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Seler kroimy w cienkie plasterki lub tak samo jak marchewkę ścieramy na tarce.
Przystępujemy do gotowania:
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek, wysypujemy czosnek i chwilę podsmażamy, kiedy czosnek nie jest jeszcze "złoty" - dodajemy cebulę oraz mięso.
Dokładnie mieszamy aby cebula z mięsem się połączyły. Proces smażenia trwa ok. 5 min.
Dokładamy marchew i również smażymy ok. 5 min do momentu w którym marchew będzie miękka. Kolejnym składnikiem wędrującym na patelnię jest seler.
W tym momencie ja dodaję również pokrojone w plasterki oliwki (ilość pozostawiam dla waszego smaku).
Kiedy seler zmięknie - dodaję pomidory, przyprawiam do smaku.
Całość trzeba porządnie dogotować aby składniki się połączyły.
I gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz