ratatouille |
1/2 cebuli (ja używam całej cebuli ponieważ ją lubię)
2 ząbki czosnku (w tym miejscu przyznaję również lubię czosnek - daję 4 lub 5 ząbków)
1 szklanka sosu pomidorowego (mogą być pomidory z puszki)
oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
1 mały bakłażan
1 cukinia
1 papryka
tymianek
sól i pieprz
pergamin do przykrycia naczynia żaroodpornego
pieczemy w 195 stopniach / 45-55 min
Przyznaję, że z pewną nieśmiałością podchodziłem zawsze do
bakłażana. A tutaj proszę taki niewinny i apetyczny przepis.
Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy pomidory (lub sos-przecier), cebulę oraz czosnek siekamy drobno i wykładamy na pomidory. Całość dobrze solimy.
Bakłażan, cukinię, paprykę kroimy w plasterki - raczej cienkie, układamy je na przemian - na przygotowanej warstwie pomidorowej.
Tak przygotowane warzywa doprawiamy obficie solą i tymiankiem.
Pergamin docinamy na wymiar naczynia i przykrywamy nim warzywa jak kołderką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni na 45 minut.
Przepis pochodzi z serwisu smittenkitchen.com
Komentarze
Prześlij komentarz