Z tuńczykiem na słodko kwaśno

Jest to czysta inspiracja rybą - jaką jest tuńczyk, oraz zawartością lodówki (spiżarni).
Podobno jest całkiem niezła (wg mojej żony).

Lista produktów:
- tuńczyk w sosie własnym (puszka)
- zielony groszek (puszka)
- kukurydza (puszka)
- 1/2 cebuli lub 1 mała
- 1 jabłko
- 1 cykoria
- 5 małych korniszonów
- sól
- ok. 1 łyżki soku z cytryny
- oliwa z oliwek

Zawartość puszek pozbawiamy zalewy, odcedzonego tuńczyka zalewamy oliwą z oliwek i dobrze mieszamy - na chwilę odstawiamy aby oliwa zaczęła działać. Tuńczyka groszek oraz kukurydzę wysypujemy do miski - mieszamy. Skrapiam cytryną.
Cebulę kroję w kostkę - dodaję do miski.
Delikatnie solę, mieszam.  
Na tarce z dużymi oczkami ścieram jabłko. Cykorię siekam drobno, wysypuję do miski solę i polewam oliwą - czekam aż oliwa się rozpłynie - całość mieszam.
Korniszony siekam w małe słupki i łączę z zawartością miski. Delikatnie mieszam aby się wszystko połączyło.
Odstawiam przynajmniej na pół godziny.
Smacznego !



Komentarze