Gofry dyniowe bez glutenu.

Poniżej znajduje się lista składników na gofry bez glutenu. Często modyfikuję składniki w zależności od tego co aktualnie mam w lodówce.
Konsystencja ciasta powinna być "gęstej śmietany" - jeśli jest zbyt płynne dodajemy więcej mąki.
To jest przepis na ok 14 - 20 sztuk - zależy jakie duże są banany.
Składniki można modyfikować - zachowując odpowiednią gęstość ciasta.
Im bardziej dojrzałe banany tym bardziej słodkie będzie ciasto.

  • 4-6 jaj
  • 3-4 dojrzałe banany
  • tyle samo wagowo upieczonej dyni
  • 1  1/2 szklanka mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki lub innej mąki skrobiowej
  • 200 ml śmietany 18 % lub mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka z cytryny (to moje ostatnie odkrycie, może być z pomarańczy)
  • do aktywacji sody kilka kropel soku z cytryny lub sok z połowy pomarańczy
Do blendera / malaksera wrzucam - jaja, banany, dynię, mleko i miksuję na jednolitą masę.
Całość przelewam do większego naczynia i dodaję obie mąki, sodę, skórkę z cytryny - mieszam mikserem ręcznym lub trzepaczką. No koniec dodaję kilka kropel soku z cytryny lub soku z pomarańczy.
Sprawdzam gęstość ciasta i ewentualnie dosypuję mąki. 

Nagrzewam gofrowinicę na maksa. Za każdym razem nakładam olej roślinny na obie części.
Masę wlewam do wysokości "ząbków" i chwilę czekam aż zacznie rosnąć - dopiero wtedy zamykam.
Gofry pieką się od 5 do 7 minut - trzeba sprawdzić po 5 czy już czy jeszcze trochę :)

Smacznego !!! 

Komentarze