Gofry dyniowe bez glutenu.
Poniżej znajduje się lista składników na gofry bez glutenu. Często modyfikuję składniki w zależności od tego co aktualnie mam w lodówce.
Konsystencja ciasta powinna być "gęstej śmietany" - jeśli jest zbyt płynne dodajemy więcej mąki.
To jest przepis na ok 14 - 20 sztuk - zależy jakie duże są banany.
Składniki można modyfikować - zachowując odpowiednią gęstość ciasta.
Im bardziej dojrzałe banany tym bardziej słodkie będzie ciasto.
Konsystencja ciasta powinna być "gęstej śmietany" - jeśli jest zbyt płynne dodajemy więcej mąki.
To jest przepis na ok 14 - 20 sztuk - zależy jakie duże są banany.
Składniki można modyfikować - zachowując odpowiednią gęstość ciasta.
Im bardziej dojrzałe banany tym bardziej słodkie będzie ciasto.
- 4-6 jaj
- 3-4 dojrzałe banany
- tyle samo wagowo upieczonej dyni
- 1 1/2 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki z tapioki lub innej mąki skrobiowej
- 200 ml śmietany 18 % lub mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka z cytryny (to moje ostatnie odkrycie, może być z pomarańczy)
- do aktywacji sody kilka kropel soku z cytryny lub sok z połowy pomarańczy
Do blendera / malaksera wrzucam - jaja, banany, dynię, mleko i miksuję na jednolitą masę.
Całość przelewam do większego naczynia i dodaję obie mąki, sodę, skórkę z cytryny - mieszam mikserem ręcznym lub trzepaczką. No koniec dodaję kilka kropel soku z cytryny lub soku z pomarańczy.
Sprawdzam gęstość ciasta i ewentualnie dosypuję mąki.
Nagrzewam gofrowinicę na maksa. Za każdym razem nakładam olej roślinny na obie części.
Masę wlewam do wysokości "ząbków" i chwilę czekam aż zacznie rosnąć - dopiero wtedy zamykam.
Gofry pieką się od 5 do 7 minut - trzeba sprawdzić po 5 czy już czy jeszcze trochę :)
Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz